Brownies z pravé čokolády – skvělý dezert nejen na neděli

Brownies jsou opravdu něco pro milovníky čokolády. Vždyť právě čokoláda tvoří většinu tohoto dezertu. Ačkoliv se na první pohled může jeho příprava zdát náročná, bez problémů ho zvládnou i začínající hospodyňky. Základem je správně předehřátá trouba a vhodný výběr čokolády.

Obecně platí, že čím kvalitnější čokoláda, tím má dezert ideálnější konzistenci. V levných a obyčejných čokoládách (např. na vaření) je velmi nízký podíl kakaa a hodně tuku. Použijeme-li takovou čokoládu pro přípravu brownies, dezert bude po upečení uvnitř příliš tekutý a po vychladnutí naopak tuhý. Při výběru čokolády zvolte tedy takovou, která má obsah kakaa minimálně 50%.

Š&T Brownies

Na čokoládové brownies budeme potřebovat:

  • 350g čokolády (s obsahem kakaa 70%)
  • 250g pravého másla
  • 4 celá vejce
  • 250g třtinového cukru
  • 85g hladké mouky
  • 1/4 prášku do pečiva

Postup přípravy:

  1. Jak už jsme zmínili na začátku, je důležité si správně předehřát troubu. Brownies musí být po upečení na povrchu upečené do křupava a trochu lepit. Vnitřek by pak měl být mazlavý a lehce drobivý. Troubu předehřejeme na 160°C, kdo má horkovzdušnou tak na 140°C.
  2. Důležité je i správné vymazání a vyložení formy pečícím papírem. Těsto z takového množství ingrediencí se bez problémů vejde do formy s průměrem 25cm. My máme rádi formy keramické a na brownies používáme hranatou formu s rozměry 24×24 cm. Formu důkladně vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem tak, aby se přilepil na vymazanou formu a jeho okraj přesahoval ven z formy (dezert pak půjde lépe vyndat).
  3. Ve vodní lázni si rozpustíme máslo s čokoládou. Nedoporučujeme rozpouštět v mikrovlnné troubě. Máslo se rychle zahřeje a hůř se potom pojí s čokoládou. Ve vodní lázni jemně mícháme, aby se nám máslo a čokoláda spojily v jednotnou hmotu a nevznikly hrudky. Jakmile máme směs připravenou, stáhneme plotnu na minimum a necháme ji ve vodní lázni, aby se udržovala tekutá.
  4. V míse si vyšleháme celá vejce. Jakmile vejce zesvětlají, přidáme třtinový cuk a šleháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nebudeme mít vaječnou pěnu.
  5. Vaječnou pěnu s cukrem opatrně vmícháme do vlažné čokoládové hmoty. Čokoláda s máslem nesmí být příliš teplá, aby se vejce nesrazila. Mícháme dokud se vejce a čokoláda úplně nespojí a nevytvoří jednotnou směs.
  6. Vedle si prosejeme mouku a poté ji smícháme s práškem do pečiva. Takto připavenou moukou poprášíme čokoládové těsto a vmícháme. Těsto již nešleháme, snažíme se mouku co nejjemněji vmíchat.
  7. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme do trouby. Doba pečení se pohybuje mezi 35 – 40 minutami. Že je dezert hotový poznáme podle lepivého povrhu na dotek a na špejli budou lepivé drobečky.

Dezert necháme úplně zchladnout a poté ho i s pečícím papírem vytáhneme z formy. Nakrájíme na čtverečky. Kdo by si chtěl brownies ještě ozdobit, ideální volbou je pravá šlehačka a lehký zásyp z chilli, které dodá hořké čokoládě dokonalou pikantnost.

Pokud Vám taková čokoláda k pečení chybí, můžete sáhnout po našem výběru zde :).

Upozornění

Na našich stránkách naleznete informace o alkoholických nápojích. Jejich prodej je možný pouze osobám starším 18 let.​